تاریخ انتشار: ۱۳:۱۷ - ۰۸ تير ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۲ نظر

نشانه‌های تعارض در نسل‌های امروز و دیروز | تقابل دهه شصتی‌ها و نسل Z در جامعه

یکی از سوژه‌هایی که برای کاربران شبکه‌های اجتماعی همواره مثل آتش زیر خاکستر می‌ماند، مساله اختلاف نسل‌هاست؛ دهه شصتی‌ها و هشتادی‌ها. در زیر گذری به این موضوع شده است که پیش روی شماست.

نسل زد

رویداد۲۴ برترین‌ها نوشت: یکی از سوژه‌هایی که برای کاربران شبکه‌های اجتماعی همواره مثل آتش زیر خاکستر می‌ماند، مساله اختلاف نسل‌هاست. صدرا محقق، روزنامه‌نگار درباره اختلاف نظر نسل زد و احتمالا آلفا با دهه ششصتی‌ها می‌نویسد: "قضاوت و انتقاد‌های تند نسل جدید نسبت به دهه شصتی‌ها از جدل‌های جدی جامعه ایران در سال‌های پیش رو خواهد بود. نشانه‌های این تعارض هم مدتیه شروع شده. محور اصلی دعوا، جدا از درست یا غلط بودنش، اینه که نسل جدید، متولدین دهه ۶۰ رو از در خیلی از مسائل مقصر می‌دونند. "

خب دهه شصتی‌ها کودکی را با رنگ و بوی جنگ و بازسازی جامعه گذراندند. آن‌ها با فضایی محدودتر زندگی را به چهارمین دهه زندگی رساندند. شور سیاسی داشتند، سنتی را به اندازه پاپ گوش دادند، پوستر‌های عابدزاده، دایی و شاهرودی به دیوار اتاقشان بود، کلاه‌قرمزی و قرمز را در سینما دیده‌اند و کلی تجربه دیگر. اتفاقاتی که شاید برای نسل بعد،‌تر و تازه به نظر نمی‌رسد، اما خب شصتی‌ها هنوز هم احتمالا با هشت آذر و دوم خرداد زندگی را می‌گذرانند.

تقابل دهه شصتی‌ها و نسل زد

در ادامه به سراغ نظراتی می‌رویم که در باب این مساله بیان شده. عده‌ای به سرزنش نسل زد برآمدند و عده‌ی هم منتقد سفت و سخت شصتی‌ها هستند. با ما همراه باشید.

داوود نوشته: مهمترین کنش نسل جدید، لایک کردن تتلو و کی‌پاپ بوده.

حسین: طبق تجربه و برخوردی که داشتم: نسل جدید عموما به هیپی بودن گرایش دارن. الان کول بودن حول مسائلی مثل تتو و ... می‌چرخه.

مهدیس هم به نسل تازه انتقاد دارد: گیر دادن به دهه شصتی‌ها و متهم کردنشون به داشتن نقش خیلی موثر یا متفاوتی نسبت به نسل‌های قبل یا حتی بعدشون، نشون‌دهنده عمق ناآگاهی اون فرد یا افراد از جنبه‌های تاریخی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ایرانه و البته حس خودبزرگ‌بینی و مرکز جهان بودن نسل‌های تازه.


بیشتر بخوانید:  ببینید | صحبت‌های بی‌تکلف دختری از نسل Z

گزارش از نسل جدیدی که خیلی حرف برای زدن دارند | نسل زد تابو شکن یا سر به راه؟

نیاز اصلاح‌طلبان؛ رفع تردید قشر خاکستری و حرف جدید برای دهه هشتادی‌ها


پرسش تازه درباره تفاوت آگاهی نسل‌ها

صدرا محقق پس از بازخورد‌ها نوشت: تو بحث‌های مرتبط بعضی‌ها نسل جدید رو «بی‌سواد، کتاب‌نخون، بی‌اطلاع از جامعه، بی‌شعور و...» می‌دونن. در حالی‌که این نسل به این دلیل ساده که دسترسی آسان‌تر و بی‌نهایت گسترده‌تری به منابع کسب آگاهی داشتن و دارن به‌وضوح از نسل‌های دیگه در این سن آگاه‌ترن و اگر ما متوجه نوع و حجم آگاهی‌شون نمی‌شیم - یا قبولش نداریم - دلیلش صرفاً معیار‌های متفاوت‌مونه. نسل ما معیار باسوادی رو صرفاً کتاب خوندن می‌دونه. اما آیا آگاهی به دست اومده از دیدن هزاران فیلم و انیمه‌ی بی‌نظیر، وب‌گردی، دیدن یوتوب و چرخیدن در سوشال‌مدیا آگاهی نیست؟

و حالا پاسخ‌ها:

مرجان: درست فک می‌کنن. البته سن هر چقدر که به سمت دورتر میره این بی‌سوادی بیشتر میشه. مثلا فاصله پیش از ۶۵ و و ۶۰ بازهم با شصت زیاده. بیشتر نسل شصت تا ۶۳، ۶۴ نه فکری دارن از خودشون و نه حرفی. فقط اذیتشون نکنید.

علی در مخالفت با مرجان: هشتادی‌ها بچه زرنگن که وقتی یه سری مسائل مشخص شده تازه اومدن قضاوت میکنن. خارج بودن از وضعیت اجتماعی و سیاسی‌ای که دهه شصتی‌ها تجربه کردن، بسیار سخت بود. حتی دهه ۸۰ و ۷۰ با سن کم‌شون تو اتفاقات دهه هشتاد می‌تونستن کنشگری داشته باشن.

مزدک: اصلا این چیزی که می‌گید فراگیر نیست، هرکسی بر مبنای زمینه‌ای که براش فراهم شده کنش نشون میده، اینها، چون تجربه گذشته را دیدند با نگاهی رادیکال به گذشته و هرچیزی که باعث تثبیتش شده نگاه می‌کنند. حدیث، اما از زاویه‌ای دیگر می‌بیند: به جای تایید بهشون توضیح بدید که اگه الان دختر نوجوان می‌تونه به خودش برسه و لباس دلخواه می‌پوشه، اگر الان پسر نوجوان می‌ره سراغ علاقه‌ی کاری و تحصیلی خودش، به خاطر اینه که در گذر ازین حال رو همین دهه شصتی‌ها کشیدن.

مهدیار: تفاوت دونسل عادیه، ولی تعطیلی عقل و شتابزدگی، عادی نیست. شصتی‌ها خیلی کار‌ها رو میخواستن بکنن که نتونستن. نسل زد هم اتفاقا همین راه رو رفت. فقط کافیه با دید باز ببینیم.

امیر: نکته مهم‌ترش اینه که جمعیت دهه شصتی‌ها بسیار زیاده و وارد سن محافظه‌کاری هم شدند و در هر اتفاقی در سالیان آتی شاهد شکاف سنی عجیبی خواهیم بود؛ و رویا به عنوان یک دهه هفتادی:، ولی ما دهه هفتادی‌ها میدونیم شصتی‌ها هم مثل خودمون هستنن. مشکل از نسل‌های قبل‌تره. کوتاه هم نمیان.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: نسل جدید ، دهه 60
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۸
3
3
‌پارسی را پاس داریم
بهتر نیست بجای واژه ها و مفاهیم بیگانه ( نسل Z ) بنویسید " آتیسالان "
وقتی واژه های کهنسالان ، بزرگسالان خردسالان را داریم
میتوان از نوین واژه زیبای " آتیسالان " بکاربست !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۸
نه چون با تجربه و فهم جهانی از این نسل کاملا فاصله می گیریم. این اسم و این حرف یه سنت داره که با تغییر ظاهرش، ازبین می بریدش.
نظرات شما